14 October 2011

Qotzman Si Pahlawan Nabi Yang Akan Memasuki Neraka

Suatu pertempuran telah terjadi di antara kaum Muslim dengan pihak Musyrik. Kedua belah pihak berjuang dengan hebat untuk mengalahkan satu sama lain. Tiba saat pertempuran itu diberhentikan seketika dan kedua belah pihak pulang ke markas masing-masing. Di sana Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat berkumpul membincangkan tentang pertempuran yang telah terjadi tadi. Peristiwa yang baru mereka alami itu masih terbayang-bayang di benak mereka. Dalam perbincangan itu, mereka begitu kagum dengan salah seorang dari sahabat mereka yaitu, Qotzman. Selama bertempur dengan musuh, dia kelihatan seperti seekor singa yang lapar melahap mangsanya. Dengan keberaniannya itu, dia telah menjadi buah bibir ketika itu.


“Tidak seorang pun di antara kita yang dapat menandingi kehebatan Qotzman,” 

kata salah seorang sahabat.Mendengar perkataan itu, Rasulullah pun menjawab, 

“Sebenarnya dia itu adalah golongan penduduk neraka.”

Para sahabat menjadi heran mendengar jawaban Rasulullah itu. Bagaimana mungkin seorang yang telah berjuang dengan begitu gagah menegakkan Islam, masuk dalam neraka. Para sahabat berpandangan antara satu sama lain saat mendengar jawaban Rasulullah itu. Rasulullah sadar bahwa para sahabatnya tidak begitu percaya dengan ceritanya, lantas baginda berkata,

“Semasa Qotzman dan Aktsam keluar ke medan perang bersama-sama, Qotzman telah mengalami luka parah akibat ditikam oleh pihak musuh. Badannya dipenuhi dengan darah. Dengan segera Qotzman meletakkan pedangnya ke atas tanah, manakala mata pedang itu pula dihadapkan ke dadanya. Lalu dia terus membenamkan mata pedang itu ke dalam dadanya.”

“Dia melakukan perbuatan itu adalah karena dia tidak tahan menanggung sakit akibat dari luka yang dialaminya. Akhirnya, dia mati bukan kerana melawan musuhnya, tetapi membunuh dirinya sendiri.
Melihat keadaannya yang parah, ramai orang menyangka bahwa dia akan masuk syurga. Tetapi dia telah menunjukkan dirinya sebagai penduduk neraka.”

Menurut Rasulullah S.A.W lagi, sebelum dia mati, Qotzman mengatakan, katanya, 

“Demi Allah aku berperang bukan kerana agama tetapi hanya sekadar menjaga kehormatan kota Madinah supaya tidak dihancurkan oleh kaum Quraisy. Aku berperang hanyalah untuk membela kehormatan kaumku. Kalau tidak kerana itu, aku tidak akan berperang.”

Riwayat ini telah dirawikan oleh Luqman Hakim

Hikmah cerita ini adalah
  1. Luruskan Niat Anda!!!, kerana Allah memutuskan perkara hamba-Nya pada yg ada di hati mereka bukan dari perbuatan mereka 
  2. Bunuh diri adalah satu tindakan yang akan mendatangkan murka Allah
sumber : Aduhai Media